Eines per a millorar la seguretat en ruta
Als països europeus els robatoris a camions en ruta continuen sent un problema. Existeix una manca molt significativa de seguretat per als transportistes que s’accentua especialment a les àrees de descans. De fet, s’estima que la falta de pàrquing segur equival a 100.000 places, segons dades de 2019. Els robatoris a camions per part de grups criminals organitzats segueixen a l’ordre del dia, posant en perill no sols la càrrega, sinó en molts casos també la integritat física dels conductors professionals. Una delinqüència que ha repuntat aquest estiu, amb el robatori de combustible en zones frontereres entre Espanya i França.
L’increment en el robatori a camions en ruta i com evitar-lo
Tot i que el Parlament Europeu va aprovar en 2020 de manera definitiva el Paquet de Mobilitat i, en 2022, la Comissió Europea va aprovar els principis bàsics per a la creació d’una normativa comunitària que permeti regularitzar i estandarditzar les àrees de descans i pàrquing per a camions a la UE, els robatoris a camions no cessen. Les associacions de transportistes espanyoles han denunciat un increment de robatoris als camions espanyols a França durant els últims mesos, que suposa grans pèrdues en el sector. FENADISMER i altres organitzacions que componen el Comitè Nacional del Transport per Carretera han sol·licitat aquest estiu la mediació dels Ministeris de Transport i d’Interior per a exigir que les autoritats gal·les facilitin mitjans als transportistes espanyols per a denunciar els fets. El resultat ha estat un nou número de telèfon directe per a agilitzar a les autoritats gal·les en cas de robatori.
Es tracta d’un telèfon d’ajuda ràpida perquè els transportistes puguin denunciar ràpidament, davant l’ona de robatoris a camions espanyols en el sud de França, tant de combustible com de mercaderies. El telèfon d’emergències 17 a França contacta directament amb el Centre d’Operacions i Intel·ligència de la Gendarmeria Nacional (CORG) i s’ha presentat com una mesura urgent per a combatre la falta de seguretat en ruta que sofreix en transport professional a tota Europa. Un problema latent que afecta milers de conductors professionals cada dia i per al qual es reclama una solució a llarg termini.
Quin és el robatori més habitual als transportistes de camions en ruta?
Fins a 3.000 euros en combustible és el que costa de mitjana el dipòsit d’un camió. Això fa que la sostracció de gasoil durant els descansos obligatoris a l’àrees d’aparcament sigui un dels robatoris a camions més comuns en les principals rutes internacionals. Les zones frontereres entre Espanya i França, a més, són clau, ja que els tancs solen anar plens abans de creuar per la gran diferència de preus entre els dos països.
La Transported Asset Protection Association (TAPA) va publicar un estudi en el qual s’estima que els transportistes espanyols van sofrir un total de 1.041 robatoris a camions per valor de 11,4 milions d’euros entre 2021 i 2023. El mateix informe destaca que el 42,3% dels robatoris que van sofrir els transportistes van ser directament en el camió; un 16,6% per robatoris a tràilers; un 4,8% als magatzems i un 3,9% a causa del robatori dels camions de mercaderies.
Com ha d’actuar el transportista davant un robatori al seu camió en una ruta?
Estacionar el camió en un pàrquing segur, homologat per organitzacions com a TAPA o ESPORG, la European Secure Pàrquing Organisation, és determinant per a garantir al màxim la seguretat en ruta i evitar robatoris a camions. En aquests casos, els aparcaments garanteixen uns estàndards mínims, com a vigilància les 24h mitjançant cambres, recinte barrat i personal qualificat per a respondre davant qualsevol incidència. En aquest post t’expliquem com ha de ser un pàrquing segur per a camions.
Si se sofreix un robatori es recomana que el conductor avisi les autoritats pertinents i romangui juntament amb el camió en el lloc on s’hagi produït. En el cas de França, l’avís ha de fer-se al telèfon d’emergència habilitat, el 17. La Gendarmeria francesa ha establert un protocol específic per a aquests casos, després de l’increment dels robatoris a camions durant els últims mesos. El tràmit resulta fonamental a l’hora de reclamar davant les companyies d’assegurances.
Quins altres aspectes ajuden a millorar la seguretat en el transport per carretera?
Hi ha altres mecanismes útils per a garantir la seguretat en ruta, a més de reservar plaça en un pàrquing segur. L’ús de targetes de combustible i un bon control en els proveïments de carburant també és clau. És important que les targetes de combustible, per exemple, estiguin personalitzades amb un codi PIN i que vagin lligades a un número de matrícula.
En el cas de OnTurtle, les DieselCard poden limitar-se per països i per estacions gràcies als sistemes de geolocalització, que permeten l’autorització del proveïment de carburant amb comprovació de doble check vehicle-estació i targeta. A més, aquestes targetes de combustible detecten incidències en línia de comportaments inusuals en temps real. En cas d’anomalies, es gestionen des de la seva central per a contactar al moment amb el client. Una eina més per a assegurar la seguretat en el transport professional a Europa i evitar així possibles robatoris a camions en ruta.